Edelliset numerot Matematiikan alat Matematiikan opetus Yhteiskunta ja historia Valmennus, kerhot, leirit ja pelit Tietokoneet ja matematiikka
Videoita 100 ylioppilastehtävää Oppimateriaalit Matematiikkadiplomi Historiikki Hakemisto Taustatietoa

100 matematiikan ylioppilastehtävää itsenäisyyden ajalta

Suomen 100-vuotisvuoden kunniaksi on järjestetty monia erilaisia tapahtumia ja toimintoja. Valtioneuvoston kanslia on tehnyt Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan 2017 ohjelman. Selasin näiden hankkeiden listaa käyttämällä hakusanana ”matematiikka”. En löytänyt mitään. Tulos tuntui perin merkilliseltä ja huolestuttavalta, onhan matematiikka nykyisen teknistyneen yhteiskuntamme perusta. Onko sen merkitys ja näkyvyys täysin häipynyt tietoisuudestamme? Niinpä otin sadan vuoden kirjojen esittelystä idean kerätä sata matematiikan ylioppilastehtävää itsenäisyyden sadan vuoden ajalta. Tehtävien kerääjiksi lupautui kymmenen matemaatikkoa, joilla on matematiikan opetuksessa koulu- tai yliopistotausta.

Tehtävät antavat käsityksen siitä, miten matematiikan opetus koulussa on muuttunut ajan myötä. Varmaan on monillekin mielenkiintoista yrittää ratkoa näitä tehtäviä. Tehtävät ja ratkaisut on annettu erillisinä tiedostoina. Julkaisupaikkana sekä tehtäville että ratkaisuille on Matematiikkalehti Solmu.

Iloksemme valtioneuvoston kanslia on 19.6.2017 liittänyt hankkeen Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden 2017 ohjelmaan.

Marjatta Näätänen

Tehtävät

Tehtävät on jaoteltu kymmenen vuoden jaksoihin, jotka voi tulostaa erillisinä. Ratkaisut ovat eri tiedostoissa.

Työryhmä

Anne-Maria Ernvall-Hytönen, Markku Halmetoja, Alli Huovinen, Tapani Kuusalo, Aatos Lahtinen, Teuvo Laurinolli, Matti Lehtinen, Liisa Näveri, Timo Salminen, projektin vetäjä Marjatta Näätänen; tekniset avustajat Juha Ruokolainen ja Jouni Seppänen

Tekijänoikeudet

Tehtävät julkaistaan Ylioppilastutkintolautakunnan luvalla dnro 29/033/2017 22.8.2017. Tehtävien ratkaisut ovat työryhmän tekemiä, oikeudet niihin ovat tekijöillä ja Matematiikkalehti Solmulla.

Etusivulle