1700-luku oli ollut matemaattisessa analyysissä villin keksimisen aikaa; menetelmät toimivat ja se riitti, loogisten perusteiden pitävyyttä ei juuri kyselty. 1800-luvulle tultaessa kriittisemmät ja enemmän täsmällisyyttä korostavat tutkimusasenteet alkoivat saada jalansijaa. Kompleksilukujen parempi ymmärtäminen johti niiden käyttöön ja kompleksimuuttujan funktioteorian syntyyn. - Tässä käsitellään muutamaa analyysin kehitykseen keskeisesti vaikuttanutta matemaatikkoa. Heistä useiden ansiot ulottuvat muillekin matematiikan aloille.
Täsmällisyyden pioneeri analyysissä on (Gaussin ohella) ranskalainen Augustin Cauchy (1789-1857). Hän oli École Polytechniquen kasvatti, alkoi uransa insinöörinä, mutta siirtyi pian matematiikkaan ja mm. École Polytechniquen opettajaksi. Cauchyn École Polytechniquelle kirjoittamaan oppikirjasarjaan kuuluva Cours d'analyse (1821) perustuu jokseenkin nykyaikaiseen raja-arvon määritelmään, jossa ja eivät kuitenkaan vielä eksplisiittisesti esiinny, ja sarjojen suppenemisen tarkkaan tutkimiseen. Raja-arvon Cauchy määritteli sanallisesti:
''Jos muuttujan peräkkäiset arvot lähestyvät rajatta kiinteätä arvoa niin, että ne lopulta eroavat tästa miten vähän tahansa, niin mainittua kiinteää arvoa kutsutaan muiden arvojen raja-arvoksi.''
Jatkuvuuden Cauchy määritteli siten, että muuttuja tulee mielivaltaisen pieneksi, kun muuttuja pienenee rajatta. Usean muuttujan funktion raja-arvon suhteen Cauchy erehtyi. Hän oletti funktion, joka on kunkin muuttujansa suhteen jatkuva olevan itsekin jatkuva. Jatkuvien funktioiden väliarvolauseen, Bolzanon lauseen, Cauchy todisti konstruoimalla vähenevän ja kasvavan jonon (Xn), (xn), xn<Xn, siten että f(xn) ja f(Xn) ovat erimerkkiset ja . Jonot suppenevat kohti yhteistä raja-arvoa x, ja jatkuvuus takaa, että f(x)=0.
Sarjojen suppenemisen systemaattinen tutkiminen ja ylipäänsä
suppenemisen tärkeyden oivaltaminen on paljolti Cauchyn ansiota.
Suppenemisen juuri- ja suhdetestit esiintyvät hänellä, samoin
sarjojen tulon
antava Cauchyn kertosääntö. Cauchy yritti todistaa Newtonin
binomisarjakehitelmän pätevyyden seuraavasti: Jos
Funktion y = f(x) differentiaali dy on Cauchylle luku
,
missä dx on äärellinen luku. Funktion integraalin
määritelmää
Cauchy ei perustanut antiderivaattaan. Hän määritteli integraalin
summien
Useissa Cauchyn päättelyissä olennaisen Cauchyn yleisen suppenemisehdon, sen, että lukujonon an suppenemiselle on välttämätöntä ja riittävää erotuksen |an+p-an| pienuus suurilla n:n ja kaikilla p:n arvoilla, oli kyllä havainnut myös tsekkiläinen hengenmies Bernhard Bolzano (1781-1848), jonka aikaansa edellä oleva tuotanto jäi pitkään laajemmalti tuntemattomaksi. Vuonna 1817 julkaisemassaan kirjasessa, siis ennen Caychya, Bolzano esitti ensimmäisenä täsmällisessä muodossa nykyaikaisen jatkuvuuskäsitteen: f on jatkuva, jos se muuttuu niin, että voidaan tehdä pienemmäksi kuin mikä hyvänsä annettu suure, kun han vain tehdään niin pieneksi kuin halutaan. - Cauchyn suppenemisehdon todistaminen onnistuu vain, jos reaaliluvun käsite on täsmällisesti määritelty.
Tasaisen suppenemisen käsite jäi ilmeisesti vielä Cauchylle jonkin verran epämääräiseksi, vaikka hänen myöhemmissä kirjoituksissaan siihen viittaavia seikkoja onkin. Tasaisen suppenemisen määritelmän ensimmäisenä esittäjänä pidetään englantilaista fyysikkoa George Stokesia (1819-1903).
Cauchy on (jälleen Gaussin ohella, joka ei kuitenkaan aikalaisille
julkaissut tuloksiaan) funktioteorian, eli kompleksilukumuuttujan
kompleksilukuarvoisten funktioiden tutkimuksen perustaja. Jo Euler ja
d'Alembert olivat joutuneet hydrodynamiikassa tekemisiin
osittaisdifferentiaaliyhtälöparin
Kuusi vuotta myöhemmin Cauchy osoitti, etä analyyttinen funktio voidaan kehittää potenssisarjaksi, jonka suppenemissäde on kehityskeskuksen ja funktion lähimmän erikoispisteen etäisyys. Cauchy on Eulerin jälkeen kaikkien aikojen tuotteliaimpia matemaatikkoja. Hänen tutkimuksensa koskevat useimpia matematiikan aloja (esim. determinanttien teoria nykymuodossaan on suurelta osin hänen työtään, ja tavallisten sekä osittaisdifferentiaaliyhtälöiden teoriassa hänen panoksensa on merkittävä), ja niiden runsaus ja laajuus sai Ranskan tiedeakatemian määräämään julkaisusarjansa artikkelien enimmäispituuden neljäksi sivuksi. Vuoden 1830 vallankumouksen yhteydessä katolinen ja poliittisilta mielipiteiltään vanhoillinen Cauchy joutui jättämään Ranskan; hän oleskeli maanpaossa mm. Prahassa. Ei ole kuitenkaan mitään todisteita Cauchyn ja Bolzanon mahdollisista yhteyksistä.
Abel tutki elliptisiä integraaleja ja oivalsi Legendreltä huomaamatta jääneen elliptisen integraalin käänteisfunktion kaksijaksoisuuden. Saman havainnon tekivät Abelista riippumatta Gauss ja saksalainen Carl Jacobi (1804-51), joka myös kehitteli näiden käänteisfunktioiden, elliptisten funktioiden, teoriaa pitemmälle. Jacobilta ovat peräisin elliptisten funktioiden ja trigonometristen funktioiden sukulaisuuteen viittaavat elliptisten funktioiden merkinnät sn, cn ja dn. - Abel kiinnitti myös huomiota integraaleihin joissa P on korkeampaa kuin neljättä astetta oleva polynomi, ja näiden käänteisfunktioihin eli Abelin funktioihin. Jacobi puolestaan osoitti, että vastaavanlaisia käänteisfunktioita voi tutkia myös, kun muuttujia on useampia.
Jacobin ansioita on myös (alkuaan Cauchyn käyttöönottaman) n:n muuttujan n:n funktion systeemin funktionaalideterminantin eli Jacobin determinantin merkityksen oivaltaminen ja funktionaalideterminanttien systemaattinen teoria - Jacobi halusi pitää tavallisiakin determinantteja n:n muuttujan n:n lineaarifunktion systeemin funktionaalideterminanttina.
Saksalainen, vaikkakin ranskalaista sukua oleva Peter Lejeune Dirichlet (1805-59) oli Gaussin seuraaja Göttingenin yliopistossa; hänen postuumeina julkaistut lukuteorian luentonsa popularisoivat ja täydensivät Gaussin vaikeasti luettavaa Disquisitiones Arithmeticæ -teosta. Dirichlet'n tunnetuin lukuteoreettinen tulos kertoo, että jos a:lla ja b:llä ei ole yhteisiä tekijöitä, niin aritmeettisessa jonossa an=an+b on äärettömän monta alkulukua. Dirichlet'n keksintöä on myös sinänsä yksinkertaisen laatikkoperiaatteen tai kyyhkyslakkaperiaatteen (jos n+1 esinettä sijoitetaan n:ään laatikkoon, niin ainakin yhdessä laatikossa on enemmän kuin yksi esine) monipuolinen käyttökelpoisuus lukuteoriassa. Analyytikkona Dirichlet kehitti mm. Fourier'n trigonometrisia sarjoja. Dirichlet oli ensimmäinen vakavasti Fourier-sarjan suppenemista tutkinut matemaatikko. Fourier-sarjojen yhteydessä Dirichlet johtui moderniin funktion määritelmään:
Jos muuttuja y liittyy muuttujaan x siten, että aina kun x:lle annetaan jokin lukuarvo, on olemassa sääntö, jonka perusteella y saa yksikäsitteisen lukuarvon, niin y:n sanotaan olevan x:n funktio.Esittämänsä määritelmän mukaisesti Dirichlet antoi esimerkin funktiosta, jolla ei ole analyyttistä lauseketta: kun x on rationaalinen, niin y = c, ja kun x on irrationaalinen, niin . Toisaalta Dirichlet osoitti, että kohtuullisen säännöllisen funktion f Fourier-sarjan rajafunktio on yleensä f, ja että sarjan summa pisteissä, joissa funktio on epäjatkuva, mutta omaa toispuoliset raja-arvot, sarjan summa on raja-arvojen keskiarvo. - Käsite sarjan ehdollinen suppeneminen on peräisin Dirichlet'ltä.
Dirichlet'n probleema on potentiaaliteorian keskeinen ongelma: alueen G reunalla määritellyn funktion jatkaminen G:hen siten, että jatko toteuttaa Laplacen differentiaaliyhtälön. Probleeman yhteydessä Dirichlet esitti Dirichlet'n periaatteen nimellä tunnetun osittain puutteellisen variaatioperiaatteen, joka tuli näyttelemään tärkeää osaa funktioteorian kehityksessä 1800-luvun jälkipuoliskolla. Periaate sanoo, että Dirichlet'n probleeman ratkaseva funktio minimoi integraalin kaikkien G:n reunalla annettuun funktioon yhtyvien funktioiden joukossa. Dirichlet ja periaatetta käyttäneet muutkin matemaatikot eivät selvittäneet, onko minimointitehtävällä varmasti ratkaisu. Asian selvitti lopullisesti vasta Hilbert vuonna 1899.
Dirichlet'n seuraaja Göttingenissä - joka 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa oli maailman merkittävimpiä matemaattisia tutkimuskeskuksia - oli Bernhard Riemann (1826-66), erittäin omaperäinen ja modernin matematiikan kehitykseen syvästi vaikuttanut tutkija. Abelin tavoin Riemann kuoli ennenaikaisesti keuhkotautiin.
Riemannin väitöskirja (1851) käsitteli kompleksimuuttujan
funktioita. Se sisälsi mm. Riemannin kuvauslauseen, jonka mukaan
jokainen yhdesti yhtenäinen tasoalue voidaan yksikäsitteisesti ja
konformisesti, siis mikroskooppisella tasolla yhdenmuotoisuuskuvauksena,
kuvata mille hyvänsä muulle samanlaiselle alueelle jonkin analyyttisen
funktion avulla, ja vallankumouksellisen idean analyyttisten funktioiden,
kuten :n, monikäsitteisyyden poistamisesta siten, että funktion
määrittelyjoukkona pidetään tasoalueen sijasta sen päällä
mahdollisesti
useana kerroksena lepäävää pintaa. Tästä oivalluksesta alkunsa saanut
Riemannin pintojen teoria on sittemmin johtanut analyysin ja topologian
monipuoliseen vuorovaikutukseen ja vaikuttanut ratkaisevasti siihen, että
topologiasta on kehittynyt oma elinvoimainen matematiikan haaransa.
Riemannin merkittäviä saavutuksia analyysin alalla on Cauchyn
integraalia paljon käyttökelpoisempi Riemannin integraali, jonka
Riemann kehitti Fourier-sarjojen tutkimuksen yhteydessä mahdollistamaan
epäjatkuvien funktioiden integroinnin. Riemannin perusidea oli korvata
Cauchyn käyttämä arvo f(xi) integraalia määrittelevissä
summissa
mielivaltaisella arvolla
,
missä
.
Integroituvuuden ehdoksi muodostuu summan
,
missä Oi on f:n kokonaisoskillaatio välillä
,
lähestyminen nollaa jaon tihentyessä. Tasaisesti jatkuva
funktio on Riemannin mielessä integroituva. Tasainen jatkuvuus ei vielä ollut
käsitteenä selkiintynyt Riemannin aikaan. Toisaalta Riemann saattoi antaa
esimerkin funktiosta, jolla on äärettömän tiheässä
epäjatkuvuuskohtia, mutta
joka kuitenkin on integroituva. Riemannin integraalin nykyinen esitystapa,
jossa tarkastellaan integroimisjoukon jakoon liittyviä funktion ala- ja
yläsummia
Vaikka Riemann oli nerokas matemaatikko, häntä ei voi varsinaisesti pitää täsmällisyyden apostolina: hänen tutkimusotteensa perustui yleensä geometris-fysikaaliseen intuitioon. Esim. (sinänsä oikean) Riemannin kuvauslauseen todistus perustui puutteelliseen Dirichlet'n periaatteeseen. - Riemannin puhtaasti geometrisista ansioista myöhemmin.
1800-luvun jälkipuoliskon matemaattisen analyysin keskeisen hahmon Karl Weierstrassin (1815-97) tie matematiikan huipulle oli mutkallinen. Epäonnistuneiden juridiikan opintojen jälkeen Weierstrass hankki oppikoulunopettajan pätevyyden ja toimi pikkukaupungeissa matematiikan opettajana, kunnes matemaattinen maailma hänet ''löysi'' 1854. Elämäntyönsä pääosan Weierstrass teki sitten Berliinin yliopistossa.
Weierstrassin asenne matematiikkaan oli jossain määrin Riemannin asenteen vastakohta. Weierstrass pyrki vapauttamaan analyysin kaikesta intuitiivisesta, saattamaan sen vastaansanomattoman vankalle aritmeettiselle pohjalle. Juuri Weierstrass mm. huomautti Riemannille Dirichlet'n periaatteen virheellisyydestä. Weierstrassin ohjelmaa, analyysin aritmetisointia, toteutti hänen lisäkseen runsas joukko oppilaita, jotka usein julkaisivat omissa nimissään oikeastaan mestarin käsialaa olevia tuloksia.
Weierstrass vei loppuun Cauchyn aloittaman differentiaali- ja integraalilaskennan perusteiden lujittamisen ottamalla täysin huomioon tasaisen suppenemisen merkityksen mm. eri rajaprosessien järjestyksen vaihdossa. Nykyanalyysin "epsilonistiikka" on varsinaisesti Weierstrassin koulukunnan vakiinnuttamaa. Luennoidessaan 1861 Berliinin teknillisessä korkeakoulussa Weierstrass esitti jatkuvuuden määritelmän seuraavasti:
Jos on mahdollista määrittää h:lle sellainen raja , että kaikille h:n arvoille, joiden itseisarvo on pienempi kuin , f(x+h)-f(x) on pienempi kuin mielivaltainen suure , joka voi olla miten pieni tahansa, niin argumentin äärettömän pieniä muutoksia vastaavat funktionarvojen äärettömän pienet muutokset.
Analyyttisten funktioiden teorian lähtökohdaksi Weierstrass määritteli potenssisarjat; funktioteorian keskeiseksi työkaluksi muodostui analyyttinen jatkaminen: potenssisarjakehitelmän pätevyysaluetta laajennetaan ottamalla käyttöön uusi kehityskeskus ja alkuperäisen suppenemisympyrän ulkopuolelle ulottuva uusi suppenemisympyrä. Analyyttisen jatkamisen kautta jokainen potenssisarja tulee määrittelemään mahdollisimman laajassa alueessa yleensä monikäsitteisen analyyttisen konfiguraation. - Funktioteorian perusteisiin Weierstrass johtui elliptisten ja Abelin funktioiden tutkimuksista, joita hän harjoitti opettajantyönsä ohessa ja joista ensimmäiset julkaistiin koulujen vuosikertomuksissa.
Monien matemaattisen analyysin loogisten vaikeuksien keskeinen syy oli itse luvun käsitteen epämääräisyys. Irrationaaliluku voitiin käsittää rationaalilukujen jonon raja-arvoksi, mutta toisaalta raja-arvon määritelmä jo edellytti, että raja-arvokandidaatti oli olemassa ja siis määritelty. Cauchy ja Bolzano olivat pyrkineet määrittelemään jonon suppenemisen pelkästään sen termien avulla (Cauchyn kriteeri), ja Bolzano oli lisäksi pyrkinyt määrittelemään reaaliluvut rationaalilukujonojen avulla, mutta vasta vuonna 1872 tällainen määrittely onnistui tyydyttävällä tavalla. Määritelmän esittivät toisistaan riippumatta ranskalainen Charles Méray (1835-1911), joka oli jo aikaisemmin kiinnittänyt huomiota mainittuun ristiriitaisuuteen, sekä Weierstrass oppilaansa Eduard Heinen (1821-81) ja tämän yhteistyökumppanin Georg Cantorin (1845-1918) kanssa.
Lukujonoihin perustuvan reaaliluvun määrittelyn rinnalle syntyi samana vuonna, 1872, suoremmin reaaliluvun geometriseen mielikuvaan ja Eudoksoksen klassiseen suhdeoppiin kytkeytyvä Richard Dedekindin (1831-1916) määritelmä. Sen mukaan reaaliluvun määrittelee jokainen Dedekindin leikkaus, rationaalilukujen joukon jako kahdeksi yhteisalkiottomaksi osajoukoksi A ja B, missä jokainen joukon A luku on jokaista joukon B lukua pienempi. Leikkaukset, joissa A:ssa on suurin tai B:ssä pienin luku, vastaavat rationaalilukuja.
Alkuun - Etusivu - Edellinen - Seuraava