Matematiikkalehti Solmun etusivu

sivuinfo

Matematiikan historiaa

Etusivulle


Matematiikan yleistä historiaa

Matematiikan historia - Matti Lehtinen

Matti Lehtinen on kirjoittanut matematiikkalehti Solmun sivuille hyvin laajan suomenkielisen matematiikan historiaa käsittelevän dokumentin. Siinä käsitellään matematiikan historiaa muinaiskulttuureista nykypäivään. Sivuilla olevissa kahdessa taulukossa on lueteltu aikajärjestyksessä (syntymävuoden mukaan) kaikki tässä tiedostossa esiintyvät suomalaiset ja muun maailman matemaatikot.
URL: http://matematiikkalehtisolmu.fi/

Matematiikan historia - University of St Andrews

Erittäin laaja matematiikan historian paketti englanniksi. Sivut ovat skotlantilaisen St. Andrewsin yliopiston matematiikan ja tilastotieteen laitoksen ylläpitämät.
URL: http://www-maths.mcs.st-andrews.ac.uk/

Matematiikan historiaa - David E. Joyce

David E. Joyce Clarkin yliopistosta USA:sta on tehnyt matematiikan historiaa käsittelevän sivuston. Englanninkielisillä sivuilla on mm. linkki Hilbertin 23. ongelmaan.
URL: http://babbage.clarku.edu/

Matematiikan historian hakemisto

Sivuilta löytyy linkkilista matematiikan historian eri aihealueisiin. Listassa on mainittu linkin yhteydessä minkälainen sivu on kyseessä: kuva- vai tekstitiedosto tai java-sovelmia sisältävä sivusto. Sivulla myös hakupalvelu, johon hakusanan kirjoittamalla saa tietää lisää haluamastaan aiheesta. Sivuja ylläpitää yhdysvaltalaisen Tennesseen yliopiston alaisuudessa toimiva yhdistys Mathematics Archives.
URL: http://archives.math.utk.edu/topics/index.html

Eukleideen alkeet

Sivuilta löytyy Eukleideen 13 kirjaa käsittävä teos Alkeet. Esitystä havainnollistetaan geometrisilla sovelmilla. Kirjoittaja on tehnyt dokumentin kahdesta syystä: rakkaudesta Eukleideen Alkeet teosta kohtaan sekä halusta näyttää kuinka geometrisilla java-sovelmilla voidaan havainnollistaa vaikeitakin asioita. Sivujen ylläpitäjä on David E. Joyce Clarkin yliopistosta.
URL: http://aleph0.clarku.edu/~djoyce/

Luvun pii historia

Luvun pii historia kautta aikojen. Sivut ovat St Andrewsin yliopiston ylläpitämät.
URL: http://www-groups.dcs.st-and.ac.uk/~history/

Kreikan matematiikan historia

Frans van Hoesel on tehnyt Vatikaanin kongressin kirjaston sivuille Kreikan matematiikan historiaa käsittelevät sivut. Sivuilta löytyy tekstin lisäksi mm. kuvia Ptolemaioksen Almagest sekä Eukleideen Optics ja Alkeet teoksista, joista on esitetty Pythagoraan lauseen todistusta käsittelevä kohta. Mukana on myös kuvia Arkhimedeksen Works teoksesta.
URL: http://www.ibiblio.org/expo/vatican.exhibit/exhibit/Main_Hall.html

Matemaattisten symbolien historia

Sivuille on koottu lista matemaattisista symboleista. Sivuilla kerrotaan kuka käytti mitäkin symbolia ensimmäisenä, missä päin maailmaa ja missä yhteydessä symboli otettiin käyttöön. Sivuja ylläpitää floridalaisen Gulfin lukion matematiikan opettaja Jeff Miller. Hänen kotisivuiltaan löytyy myös matematiikan terminologian historiaa.
URL: http://members.aol.com/jeff560/classes.html

Matemaattisia postimerkkejä

Sivuille on kerätty valtava määrä kuvia postimerkeistä, joissa esiintyy matemaatikko tai jokin matematiikkaan liittyvä aihe. Lista on järjestetty aakkosjärjestykseen ja on hyvää materiaalia esimerkiksi tutkielmien tekoon. Sivuja ylläpitää floridalaisen Gulfin lukion matematiikan opettaja Jeff Miller.
URL: http://members.aol.com/jeff560/classes.html

Kompleksilukujen historiaa

Sivujen alussa on hieman kompleksilukujen historiaa. David E. Joyce Clarkin yliopiston matematiikan ja tietotekniikan laitokselta ylläpitää sivuja.
URL: http://aleph0.clarku.edu/~djoyce/

Entisaikojen geometria

Pääasiassa geometrian lähes unohdettua muinaishistoriaa käsittelevä sivusto. Sivustolla käsitellään antiikin matematiikkaa ja jo unohdettujakin teoreemia sekä matematiikan menestyksiä että epäonnistumisia. Englanninkielisen sivuston on tehnyt Brent Byars.
URL: http://members.aol.com/bbyars1/contents.html

Trigonometrian historiaa

Sivuilla esitellään lyhyesti trigonometristen funktioiden historiaa. Sivuja ylläpitää skotlantilainen St. Andrewsin yliopisto.
URL: http://www-groups.dcs.st-and.ac.uk/~history/

Epäeuklidisen geometrian historiaa

Lyhyt esitys epäeuklidisen geometrian historiaa St. Andrewsin yliopiston sivuilla.
URL: http://www-groups.dcs.st-and.ac.uk/~history/

Algebran ja laskennan historiaa

Jonathan Bowen on kirjoittanut algebran ja laskennan historiaa. Historia katsaus alkaa antiikista lähtien. Sivuilta on linkkejä muille matematiikan historiaa käsitteleville sivuille. Sivujen ylläpitäjä on The Virtual Museum of Computing.
URL: http://vlmp.museophile.com/computing.html

Sivun alkuun


Matemaatikoiden henkilöhistorioita

Suomalaiset matemaatikot

Matti Lehtinen on koonnut sivuilleen taulukkoon suomalaiset matemaatikot vuodesta 1649 aina 1930-luvulle asti. Nimestä on linkki tekstin siihen kohtaan, jossa kyseinen henkilö mainitaan ensimmäisen kerran.
URL: http://matematiikkalehtisolmu.fi/

Muun maailman matemaatikot

Matti Lehtinen on koonnut sivuilleen taulukkoon muun maailman matemaatikot aina Thaleksesta (800 eKr.) 1940-luvulle asti. Nimestä on linkki tekstin siihen kohtaan, jossa kyseinen henkilö mainitaan ensimmäisen kerran.
URL: http://matematiikkalehtisolmu.fi/

Kurt Gödel

Juha Lehrbäck on kirjoittanut suomenkielisen laajan esseen Kurt Gödelistä Jyväskylän yliopiston matematiikan historian kurssia varten. Essee sopii logiikan opiskeluiden yhteyteen.
URL: http://www.cc.jyu.fi/~juhaleh/

Matematiikan historia - University of St Andrews

Skotlantilaisen St. Andrewsin yliopiston matematiikan ja tilastotieteen laitoksen ylläpitämä sivusto. Sivuilta löytyy kaikki mahdolliset henkilöhistoriat. Näihin pääsee helposti nimiluetteloiden avulla. Luettelot ovat järjestetty sekä nimien että aikakausien mukaan. Sivulla on aikajanat, joihin matemaatikot on sijoitettu elinaikansa mukaan. Matemaatikot on luokiteltu myös kulttuurien ja aihealueiden mukaan. Sivuilla on myös kohta jossa on sivujen lukupäivänä syntyneet tai kuolleet matemaatikot.
URL: http://www-maths.mcs.st-andrews.ac.uk/

Matemaatikkojen henkilöhistorioita

David R. Wilkins Dublinin matemaattisesta yliopistosta on koonnut sivuilleen matemaatikkojen henkilöhistorioita. Sivuilta on myös linkkejä museoihin ja matematiikan historiaa käsittelevien lehtien sivuille.
URL: http://www.maths.tcd.ie/

1600- ja 1700-luvun matemaatiikoita

Sivuilla on lueteltu aikajärjestyksessä pääasiassa 1600- ja 1700-luvulla syntyneet merkittävät matemaatikot. Heidän melko pitkiinkin henkilöhistorioihinsa pääsee "klikkaamalla" haluamansa matemaatikon nimeä. Sivuja ylläpitää David R. Wilkins Dublinin matemaattisesta yliopistosta.
URL: http://www.maths.tcd.ie/

Matematiikan historiaa - David E. Joyce

David E. Joycen englanninkielisille sivuille on luokiteltu historian suuret matemaatikot alueellisesti.
URL: http://babbage.clarku.edu/

Kuuluisimmat matemaatikot

D. Collin etelä-Illinoisin yliopistosta on tehnyt sivun, jonka nimi on "Hall of Great Mathematicians". Sivuille on koottu parhaat matemaatikot. Heistä jokaisesta kerrotaan lyhyt henkilöhistoria. Matemaatikot on luokiteltu aakkosittain.
URL: http://www.siue.edu/~dcollin/

Naismatemaatikoita

Sivulla on laaja kokoelma naismatemaatikkojen henkilöhistorioita. Henkilöitä voi etsiä aakkosjärjestyksen tai aikajärjestyksen perusteella. Mukana on myös naismatemaatikkojen kuvia. Sivut ovat osa Atlantassa sijaitsevan Agnes Scott -yliopiston opiskelijoiden käynnissä olevaa projektia, jossa tutkitaan naisten osuutta eri matematiikan aloilla.
URL: http://www.agnesscott.edu/home/p_home.asp

Kiinan matematiikan historia

David E. Joycen ylläpitämä Kiinan matematiikan ja kiinalaisten matemaatikoiden historiaa käsittelevä sivusto.
URL: http://aleph0.clarku.edu/~djoyce/


Sivun alkuun Takaisin etusivulle