Matematiikkalehti Solmun etusivu

sivuinfo

Pelit

Torus ja Kleinin pullo pelit

Solmun sivuilla on Torus ja Kleinin pullo pelejä. Voit pelata risti-nollaa tai shakkia pelilautana Torus tai Kleinin pullo. Sivuilla on johdanto peleihin ja sivuilla opetetaan myös mitä Torus ja Kleinin pullo ovat. Sivut on suomennettu englanninkielisistä alkuperäisistä Jeff Weeksin sivuista.
URL: http://matematiikkalehtisolmu.fi

Hanoin torni

Interaktiivinen Hanoin torni -peli. Tehtävänä on siirtää rengaspino tikusta toiseen niin, että aina siirretään pienempi rengas suuremman päälle. Voit valita renkaiden määrän kolmesta kahteentoista. Ohjelma kertoo mikä on siirtojen vähimmäismäärä. Se myös näyttää ratkaisun ja onnittelee oikeasta suorituksesta tai kertoo, että tehtävän voi ratkaista pienemmälläkin määrällä siirtoja.
URL: http://thinks.com/games/

Matemaattisia pelejä - The Teacher`s corner

Sivuilla on linkkilista erilaisiin matematiikkapeleihin. Suurin osa peleistä on tarkoitettu peruskoululaisille, mutta joukossa on myös lukioon sopivaa materiaalia. Joissakin peleissä, kuten kerto-ja jakolaskun päässälaskuharjoitusta sisältävässä pelissä Batter´s Up Baseball, saa valita eri tasoja. Vaikeimmat tasot sopivat lukioon. Sivuja ylläpitää The Teacher`s Corner.
URL: http://www.theteacherscorner.net/index.htm

Päässälaskupeli

Pelin avulla harjoitellaan päässälaskua eri matematiikan alueilta. Aihealueen voi valita itse. Yhteenlaskut ovat tietysti lukioon hyvin helppoja, mutta ohjelmasta löytyy myös haastetta, mm. potensseja ja sanallisia tehtäviä. Tämä harjaannuttaa opiskelijoiden päässälaskutaitoja. Pelin on tehnyt Robert Cummings.
URL: http://www.scienceacademy.com

Pelejä - StudyWorks!Online

Sivuille on koottu joukko pelejä. Kaikki pelit eivät ole puhtaasti matemaattisia, vaan mukana on myös strategia ja päättelypelejä. Mukana mm. Hanoin torni, krypto ja solitaire. Sivuja ylläpitää MathSoft Engineering & Education, Inc.
URL: http://www.studyworksonline.com/cda/home/0,,NAV1,00.html

Matka maailman ympäri

Sivuille on tehty matka maailman ympäri -peli, jossa pelaajan on haettava vastauksia internetistä erilaisiin matematiikan ongelmiin tai kysymyksiin. Tämä on hyvä peli esimerkiksi ATK:n ja matematiikan integraatiokurssille. Pelaaja oppii etsimään tietoa internetistä ja samalla hän oppii paljon uuttaa matematiikkaa. Kysymyksien yhteydessä on aina muutamia vihjeitä siitä, miltä sivuilta vastauksia voisi löytyä. Sivuja ylläpitää MathsNet.
URL: http://www.mathsnet.net/index.html

Mikä ei kuulu joukkoon?

Sivuilla on pieni kymmenen kysymyksen "älykkyystesti" (classic-testi). Kysymykset liittyvät geometriaan. Pelaajan täytyy tietää mikä viidestä kuviosta ei kuulu joukkoon. Andre Wognum Brainwave yhtiöstä on sivujen ylläpitäjä.
URL: http://www.wognum.se/Brainwave/index.asp

Todennäköisyyspokeri

Sivuilla on pokeripeli, jossa ilmoitetaan todennäköisyysksiä eri voitoille. Pelaaja saa alussa 200 $ leikkirahaa, jota sitten käytetään pelaamiseen. Aluksi valitaan pelipanos 1-100 $. Pelissä valitset kortit pöydälle jaetuista viidestä kortista samaan tapaan kuin oikeassakin pokerissa. Jaon jälkeen ohjelma kertoo voititko jotain ja mikä oli kyseisen käden todennäköisyys 52 kortin pakasta. Pelaaminen vaatii rekisteröitymisen.
URL: http://library.thinkquest.org/11506/index.html

Numerokeksi

Family Education Networkin sivuilla on paljon erilaisia pelejä eri tasoisille oppilaille. Eräs lukioon sopiva peli on "number cracker". Ohjelma antaa jonkin lukujonon alun ja pelaajan täytyy keksiä mikä on seuraava luku. Väärän vastauksen kohdalla ohjelma kertoo, mikä olisi ollut oikea sääntö muodostaa lukujono. Pelissä on neljä tasoa, joista kaksi vaikeinta sopii parhaiten lukioon.
URL: http://funbrain.com/index.html

Taikanelikulmiot

Sivuilla olevassa "Magic rectangles" -pelissä ohjelma antaa suorakulmion johon on jokaisen rivin loppuun ja sarakkeen alle annettu jokin luku. Pelaajan tehtävänä on täyttää ruudukko luvuilla 1, 2, 3, ... niin että rivillä tai sarakkeella olevien numeroiden summa vastaa rivin loppuun tai sarakkeen alle kirjoitettua numeroa (jos ruudukko on 2x3 kokoinen, käytössä on numerot 1, 2, 3, ..., 6; 2x2 kokoisessa nelikulmiossa käytössä on numerot 1, 2, 3 ja 4). Yhden luvun voi käyttää vain kerran. Sivuja ylläpitää WIMS.
URL: http://wims.unice.fr/

Polun etsintä

Geometrian kurssille sopiva peli. Tehtävänä on etsiä lyhin mahdollinen polku tasolla annettujen pisteiden välillä. Ohjelma ilmoittaa ratkaisussa pelaajan reitin mitan ja jos se ei ole lyhin mahdollinen, niin ohjelma näyttää oikean ratkaisun sekä tämän polun pituuden. Sivuja ylläpitää WIMS.
URL: http://wims.unice.fr/


Sivun alkuun Takaisin etusivulle