Luet Solmun keskustelupalstan arkistoa. Uusia viestejä ei voi enää kirjoittaa. Solmu
Sivu: 1
Numerotaidottomuudessa numerotaidottomuutta (Luettu 12 kertaa)
Matti Lehtinen
Global Moderator
toimitus
*****
Poissa

I Love YaBB 2!

Viestejä: 74

Numerotaidottomuudessa numerotaidottomuutta
12.10.2013 - 11:11:15
 
John Allen Paulosin kirja Innumeracy ilmestyi suomeksi vuonna 1991 Art Housen kustanteena nimellä Numerotaidottomuus. (Samalla suomeen lanseerautui sana numerotaito, jota nyt näkyy käytettävän laskutaitoa tarkoittamaan.) Kirjaan oli suomennettaessa syntynyt kaksi laskuvirhettä: mahdollisten lottorivien lukumääräksi Suomen lotossa ilmoitettiin sivulla 39 olevassa suomentajan huomautuksessa 20507916 (joka on tasan 1/3 suurempi kuin oikea luku) ja valovuoden pituudeksi ilmoitetaan sivulla 84 "noin neljä biljoonaa kilometriä", luku joka saadaan, kun valovuoden sisätämien mailien lukumäärä jaetaan 1,6:lla sen sijaan että se kerrottaisiin.

Kirjasta ilmestyi vuonna 2013 uusi painos. Yllättävää kyllä, samat virheet ovat siinäkin.

Hannu Korhonen esittelee Paulosin kirjaa Dimensio-lehden vuoden 2015 ensimmäisessä numerossa. Hän on huomannut kirjassa vielä yhden numerotaidottomuuden. Sivulla 54 on laskutoimitus 1/6 + 1/6 + 1/6 = 1/216.
Siirry sivun alkuun
 
« Viimeksi muokattu: 05.02.2015 - 17:14:29 Kirjoittaja Matti Lehtinen »  
  IP on kirjattu
MattiKSinisalo
YaBB Newbies
*
Poissa

I Love YaBB 2!

Viestejä: 5

Re: Numerotaidottomuudessa numerotaidottomuutta
Vastaus #1 - 15.04.2014 - 05:15:49
 
Tässäpä olisikin kielenhuoltajille tehtäväkenttää.

Termillä Innumeracyhän tarkoitetaan ihmisten kyvyttömyyttä hahmottaa lukujen suuruusluokkaa.

Itse näkisin ongelman aiheutuvan pitkälti ihmisten logaritmisesta lukujen hahmottamiskyvystä. Sen sijaan, että luku ymmärrettäisiin siten, mitä se todella tarkoitttaa, luvun suuruusluokkaa mitataan käytännössä mittanauhalla ts. lukuesityksen pituus ratkaisee.

Mikähän voisi olla sopiva suomennos termille Innumeracy?

Matti K. Sinisalo
Siirry sivun alkuun
 
 
  IP on kirjattu
Matti Lehtinen
Global Moderator
toimitus
*****
Poissa

I Love YaBB 2!

Viestejä: 74

Re: Numerotaidottomuudessa numerotaidottomuutta
Vastaus #2 - 05.02.2015 - 17:28:10
 
Vuoden 1995 The Oxford English Reference Dictionary selittää adjektiivia innumerate  'having no knowledge or feeling for mathematical operations; not numerate', ja numerate on saman lähteen mukaan 'acquainted with the basic principles of mathematics'. Etymologiaksi kirja tarjoaa sanan literate antamaa mallia. Kun sanan number suomennos on yleensä  luku (eikä numero), niin numerate ja innumerate olisivat lukutaitoinen ja lukutaidoton. Näillä sanoilla on suomessa kuitenkin toinen merkitys, joten voisimme tyytyä vanhoihin tuttuihin laskutaitoiseen ja laskutaidottomaan. Nämä ainakin sopisivat hyvin tuohon anglosaksiseen sanakirjamääritelmään.
Siirry sivun alkuun
 
 
  IP on kirjattu
Sivu: 1