pdf  Solmu 3/2021


Koristetähden askarteleminen harpilla ja viivaimella

Anne-Maria Ernvall-Hytönen
Helsingin yliopisto

Tässä tekstissä annetaan ohjeet koristetähden askartelemiseen. Näitä voi pistää joulukuuseen, mutta yhtä hyvin esimerkiksi ikkunaan tammikuussa tai syntymäpäiväkoristeluksi heinäkuussa – värit voi valita tilanteen mukaan. Joka tapauksessa tarvitset seuraavat välineet ja tarvikkeet:

 1. harppi (mielellään hyväkuntoinen, hiukan jäykkä harppi, niin työskentely on helppoa),

 2. kynä,

 3. viivoitin,

 4. paksua paperia tai kartonkia,

 5. liimaa,

 6. nauhaa tai lankaa ripustamiseen.

Näitä tähtiä askarrellessa lapsena opin, että ympyrän kehälle voidaan asettaa sellaisen säännöllisen kuusikulmion kärjet, jonka sivun pituus on sama kuin ympyrän säde jo kauan ennen kuin näihin asioihin päästiin koulussa. Aluksi ilmiö tuntui lähinnä maagiselta. Myöhemmin opin matemaattiset perusteet.

Tavoitteena on siis tehdä tähti, jossa on viisi sakaraa ja keskusta kolmiulotteinen. Tähti koostuu kahdesta samanlaisesta tähdestä, jotka on liimattu vastakkain, jolloin lopullinen tähti näyttää samanlaiselta kummastakin suunnasta. Lopputuote näyttää siis suurin piirtein tältä:

Työskentelyohjeet

Kaikki merkinnät kannattaa tehdä pahvin tai paperin nurjalle puolelle, jolloin edustuspuoli jää siistimmäksi. Seuraavissa kuvissa on käytetty kuvien selkeyden ja taitosten pysyvyyden vuoksi tavallista A4-printteripaperia. Tämän jutun kuvissa merkinnät on tehty julkisivupuolelle, jolloin ehkä näkyy hiukan selkeämmin mitä ollaan tekemässä missäkin välivaiheessa.

 1. Valitse harpille sopiva säde ja piirrä ympyrä paperiin. Säilytä harpin säde ennallaan.

 2. Jaa harpin säteen avulla ympyrän kaari kuuteen yhtä pitkään osaan, eli merkitse tasasivuisen kuusikulmion kärkipisteet.

 3. Yhdistä joka toinen kärkipiste yhteen suoralla viivalla.

 4. Leikkaa tähti irti paperista.

 5. Taita tähden sakarat keskelle. Huomaa: taita niin, että julkisivu jää ikään kuin sisälle. Avaa taitokset. Tavoite on ainoastaan saada taitosjäljet paperiin, ei jättää tähteä taitelluksi kuusikulmioksi.

 6. Taita tähti jokaista sisäkuusikulmion päälävistäjää myöten niin, että taitellessa paperin julkisivu on aina ulospäin.

 7. Leikkaa joidenkin sakaroiden välistä keskipisteeseen.

 8. Liimaa leikatun aukon yli viereiset kuudennekset päällekkäin.

 9. Tee toinen täsmälleen samankokoinen tähti ja liimaa ne vastakkain. Liimaa samalla myös kiinni mahdollinen ripustuslenkki.