Timo Tossavainen
Lehtori
Savonlinnan opettajankoulutuslaitos, Joensuun yliopisto
On olemassa suuruudeltaan erilaisia äärettömiä joukkoja. Esimerkiksi reaalilukujen joukko on mahtavampi kuin luonnollisten lukujen joukko. Näin ollen voidaan pohtia myös sitä, tapahtuuko sama ilmiö toisessa ääripäässä eli onko olemassa mahtavuudeltaan erilaisia tyhjiä joukkoja. Tässä kirjoituksessa tarkastellaan tätä asiaa.
Lähes jokainen matematiikasta kiinnostunut on kuullut, että on olemassa erimahtavia äärettömyyksiä. Äärettömien joukkojen mahtavuuksien vertailu ei ole aivan triviaali asia, mutta siitä voidaan puhua ymmärrettävästi hyvin havainnollisella tasolla. Muun muassa Juha Oikkonen on viime aikoina käsitellyt äärettömyyttä monesta eri näkökulmasta Dimensiossa julkaistussa kirjoitussarjassaan [3]. Toinen hyvä suomenkielinen esitys tästä aiheesta löytyy Miguel de Guzmánin kirjasta [1].
Niiden joukkojen, joiden alkioiden lukumäärä voidaan ilmoittaa luonnollisen luvun avulla, vertailu on helpompaa. Joukko on mahtavampi kuin joukko , jos joukon alkiomäärä on suurempi kuin joukon . Yhtämahtavissa äärellisissä joukoissa on sama määrä alkioita. Erityisesti, jos epätyhjillä joukoilla ja on samat alkiot eli , niin ne ovat yhtämahtavat.
Mutta onko tilanne täysin selvä tyhjien joukkojen osalta? Tyhjäksihän sanotaan jokaista sellaista joukkoa, jossa ei ole yhtään alkiota eli sen alkiomäärä on nolla. Koska nolla ja ääretön ovat läheistä sukua toisilleen - molemmat aiheuttavat aritmeettisia ongelmia, katso esim. [5] - ja toisaalta erilaisia äärettömyyksiä on rajattoman monta, voidaan ainakin a priori epäillä, että myös tyhjiä joukkoja olisi tässä mielessä useita erilaisia.
Jos tyhjien joukkojen tarkastelun lähtökohdaksi otetaan aksiomaattinen joukko-oppi, tarkastelemamme ongelma ratkeaa triviaalisti. Aksioomien mukaan on olemassa vain yksi tyhjä joukko, joka on kaikkien joukkojen osajoukko. Aksiomaattinen lähestymistapa joukko-oppiin ei kuitenkaan välttämättä kuulu edes jokaisen matemaatikon yleissivistykseen, vaan yleensä muun kuin joukko-opin alan matemaatikot tarkastelevat joukkoja ns. naivista näkökulmasta, jossa käsitettä joukko ei edes määritellä vaan oletetaan intuitiivisesti ymmärretyksi asiaksi. Tästä näkökulmasta tyhjien joukkojen ongelma on hieman vähemmän triviaali. Epätäydellisesti mutta jollakin tavalla valaisevasti voimme tarkastella ongelmaa lauselogiikan avulla.
Olkoon joukko. Joukko on joukon osajoukko, jos
sen jokainen alkio on myös joukon alkio. Tätä merkitään kirjoittamalla
. Jokainen voidaan kirjoittaa muodossa
Sama joukko voidaan yleensä kirjoittaa muodossa (1) useamman eri ominaisuuden avulla, mutta jokainen joukossa määritelty ominaisuus määrää kaavan (1) kautta täsmälleen yhden joukon osajoukon, nimittäin kaikkien niiden joukon alkioiden joukon, joilla on ominaisuus eli ehtolause on tosi. Joukko voidaan kirjoittaa esimerkiksi muodoissa ja .
Joukkojen ja yhdiste on joukko, joka sisältää täsmälleen ne alkiot, jotka ovat joko joukon tai joukon tai molempien joukkojen alkioita.
Olkoot ja joukossa määriteltyjä ominaisuuksia. Tällöin
joukko-opin relaatiota
Määritelmä 2. Olkoon joukko. Joukon tyhjä joukko
on joukko
Pyrimme osoittamaan seuraavan lauseen.
Lause 3. Olkoot ja joukkoja. Tällöin .
Jos Lause 3 on tosi, niin jokaisen joukon tyhjä joukko on yksi ja sama tyhjä joukko, jota merkitään symbolilla . Erityisesti myös . Lisäksi , olipa mikä tahansa joukko.
Lauseen 3 perustelu. Koska
ja
, niin
ja
.
Näin ollen ja voidaan kirjoittaa
muodossa (1) siten, että
Lauselogiikassa yhdistetty lause
on tosi täsmälleen silloin,
kun lauseilla ja on sama totuusarvo. Nyt joukossa
määritellyt ehdot
ja
ovat epätosia kaikilla , joten lause
Vastaavasti nähdään, että . Näin ollen .