PDF

Otsikkokuva

Toimitussihteerin palsta

On ehkä paikallaan muistuttaa Solmua paperilla lukevia siitä, että lehti ilmestyy myös verkossa osoitteessa http://matematiikkalehtisolmu.fi. Vaikka tietokoneen ruudulta lukeminen on usein hankalampaa kuin paperilta, Solmun verkkoversiolla on joitakin hyviä puolia.

Tässä numerossa ilmestyvä Simo K. Kivelän artikkeli Frégier'n lauseesta on kirjoitettu Mathematica-nimisellä ohjelmalla, ja jos koulullasi on sama ohjelma, voit hakea tiedoston verkko-Solmusta ja kokeilla laskuja itse. Ilmankin Mathematicaa voit katsoa Frégier'n lausetta havainnollistavaa animaatiota, joka luonnollisesti puuttuu lehden paperiversiosta. Samoin Maija Salmelan matkakertomukseen sisältyvä luokkakuva ja pari ylimääräistä kuvaa löytyvät värillisinä verkosta.

Artikkelien liitteiden lisäksi verkossa on yläasteen opetusta tukeva linkkikokoelma, jonka on koonnut ja luokitellut Riitta Snellman. Kokonaan oma osasto on varattu unkarilaiseen matematiikanopetukseen liittyvälle materiaalille. Harjoitusarkkeja alkuopetukseen on ensimmäisen opetusvuoden tarpeisiin; toinen vuosi on tekeillä. Verkko-Solmu sisältää myös unkarista käännettyjä esiopetusta käsitteleviä kirjoituksia. Unkarin kielen harrastajia voi kiinnostaa pieni unkarilais-suomalainen matematiikkasanasto.

Verkko mahdollistaa myös jonkin verran helpomman keskustelun lukijoiden ja kirjoittajien välillä. Solmun keskustelupalstalla voit esittää kysymyksiä ja toivomuksia tulevien artikkelien aiheiksi.

Jouni Seppänen


Solmu 3/2001
2001-11-04