PDF

Otsikkokuva

Toimitussihteerin palsta

Keskustelupalsta on toiminut Solmun verkkosivuilla vuoden 2000 alusta lähtien. Lukijoiden mielipiteille, kysymyksille ja muulle palautteelle tarkoitettu palsta on jo osoittanut tarpeellisuutensa sinne saapuneiden viestien perusteella.

Palautetta on voinut lähettää verkkosivujen www-lomakkeella ja sähkö- tai kirjepostina. Aluksi palautetta tuli ainoastaan lomakkeen välityksellä, mutta viime aikoina sitä on tullut myös sähköpostiviesteinä - tosin lomakkeellakin lähetetyt viestit tulevat toimitukselle sähköpostina. Sen sijaan kukaan ei vielä ole lähettänyt palautettaan Solmun toimitukseen perinteisenä kirjeenä.

Kuluneen 15 kuukauden aikana (tammikuu 2000 - maaliskuu 2001) keskustelupalstalla on julkaistu noin 30 palauteviestiä ja toimituksen vastausta. Lähes kaikki viestit on lähetetty omalla nimellä varustettuna, joka vahvistaa palstan asiallisen ja tietoa välittävän luonteen. Sinänsä hyödyllistä kriittistä palautetta - jonka lähettäjät usein esiintyvät nimimerkin suojassa - on tullut hyvin vähän.

Merkittävä osa palautteesta on ollut lukijoita kiinnostavia matemaattisia ongelmia ja muita matematiikkaan liittyviä kysymyksiä, joihin Solmun toimitus on julkaissut ratkaisuja ja vastauksia. Aikaisempaa enemmän toivottaisiinkin lukijoiden omia ratkaisuja toisten lukijoiden esittämiin ongelmiin. Ratkaisu johonkin ongelmaan voisi syntyä monen palstalle saapuneen viestin seurauksena, jolloin viestien lähettäjät yhdessä ratkaisisivat ongelman pienin ja miksei suuremminkin askelin edeten kohti lopullista ratkaisua. Tällöin keskustelupalstan alkuperäinen idea - joissakin yhteyksissä väärin perustein käytettynä lähes kirosanan merkityksen saanut interaktiivisuus - tulisi parhaiten esille palstan toiminnassa.

Pari esimerkkiä keskustelupalstalle saapuneista viesteistä: Heti palstan perustamisen ja vuodenvaihteen 1999-2000 jälkeen nimimerkki Totuuden etsijä kysyi, että vietettiinkö vuosituhannen vaihtumista liian aikaisin. Voitte lukea Matti Lehtisen hyvin perustellun vastauksen tammikuun 2000 viesteistä Solmun verkkosivuilla. Maaliskuun 2001 viesteissä etsintäkuulutetaan yläasteen AHAA matematiikan kirjoja. Jos kirjahyllyssäsi on näitä kirjoja pölyttymässä, tarvittavat yhteystiedot löytyvät keskustelupalstalta.

Jos toivot Solmuun artikkelia jostakin tietystä matematiikan aiheesta, niin lähetä ehdotuksesi keskustelupalstalle. Solmun toimitus yrittää mahdollisuuksien mukaan toteuttaa toiveesi. Ja toki palstalle odotetaan saapuvan entistä enemmän lukijoita kiinnostavia matemaattisia ongelmia, joita muut lukijat ja toimitus voivat yhdessä ratkoa.

Mika Koskenoja


Solmu 2/2001
2001-05-15