Differentiaaliyhtälöitä toisella tavalla - Autonominen ensimmäisen kertaluvun differentiaaliyhtälö - Kvalitatiivinen tarkastelu - Autonominen toisen kertaluvun differentiaaliyhtälö - Harmoninen värähtelijä - Vaimeneva värähtely - Lopuksi - Viitteet
Teknillisen korkeakoulun MatTa-projektissa kehitetään tietotekniikkaa hyödyntävää opiskelumateriaalia ja samalla tutkitaan opiskelijan työskentelyä hänen käyttäessään projektissa tuotettua materiaalia. Projektiin liittyen pidin Helsingin matematiikkalukiossa (Maunulan yhteiskoulu) kurssin, jossa opiskeltiin tavallisia differentiaaliyhtälöitä Mathematican [Mathematica 1988] avulla. Sekä tässä artikkelissa että myöhemmin ilmestyvässä kerron joitakin esimerkkejä kurssilla käsitellyistä aiheista.
Taustatietona mainittakoon, että kurssi järjestettiin kokonaan tietokoneluokassa, jossa opiskelijat annettujen ohjeiden avulla tutkivat differentiaaliyhtälöitä Mathematicaa apuna käyttäen. Opettaja oli koko ajan läsnä opastamassa. Noin kaksi viikkoa kurssin alusta kului Mathematicaan tutustumiseen. Vasta sen jälkeen alkoi perehtyminen differentiaaliyhtälöihin.
Mathematica on Solmun numerossa 2/1999-2000 esitellyn Maplen tavoin mittava symbolilaskentaohjelmisto. Vrt. http://matematiikkalehtisolmu.fi/1999/5/apiola/ .
Differentiaaliyhtälöitä käsitellään usein vain opetellen joukko mekaanisia tietyn tyyppisten yhtälöiden ratkaisukeinoja. Tällöin saattaa jäädä mielikuva, että kaikki differentiaaliyhtälöt voidaan ratkaista analyyttisesti. Tätä käsitystä vahvistaa se, että alkuarvotehtävän numeeriseen ratkaisemiseen perehdytään usein eri kurssissa (jos aikaa jää). Differentiaaliyhtälön ratkaisun kvalitatiivinen tarkastelu jää myös yleensä pintapuoliseksi.
Maunulassa pidetyllä kurssilla panostettiin lähinnä differentiaaliyhtälön kvalitatiiviseen tarkasteluun sekä numeerisiin ratkaisumenetelmiin.
Laskentaohjelmilla voidaan vaivattomasti piirtää suuntakenttiä ja faasitasoesityksiä ja tarkastella näiden avulla ratkaisun/ratkaisujen ominaisuuksia.
Laskentaohjelmat tarjoavat myös loistavat puitteet differentiaaliyhtälöiden numeeristen ratkaisumenetelmien opiskelulle. Ohjelman avulla voidaan verrata differentiaaliyhtälön numeerisia ratkaisumenetelmiä, pienentää askelpituutta ja tutkia jopa kaoottisia tapauksia. Aikaa jää asioiden pohtimiseen mekaanisen suorittamisen sijasta.
Yksinkertaisimpien numeeristen menetelmien ohjelmoiminen tietokoneelle ei myöskään kokeilukurssilla tuottanut opiskelijoille ongelmia. Tästä aiheesta lisää myöhemmin ilmestyvässä artikkelissa.
Autonominen ensimmäisen kertaluvun differentiaaliyhtälö on muotoa y'=f(y). Yleisesti autonomisessa yhtälössä tuntemattomana olevan funktion argumenttia ei esiinny yhtälössä sellaisenaan, vaan siis ainoastaan tuntemattoman funktion argumenttina.
Tarkastellaan esimerkkinä autonomista ensimmäisen kertaluvun
differentiaaliyhtälöä
Yhtälö on separoituva ts. siinä esiintyvät muuttujat voidaan erottaa ja tätä kautta yhtälö voidaan ratkaista analyyttisesti. Symbolilaskentaohjelmat osaavat joukon erilaisia ratkaisukeinoja, niinpä esimerkiksi Mathematica osaa ratkaista tämän yhtälön:
Yhtälöstä nähdään suoraan, että vakiofunktiot y=0 ja y=2 ovat yhtälön erikoisratkaisuja. Usein ratkaisujen lausekkeet ovat sen verran mutkikkaita, että ratkaisufunktioiden käyttäytymisen analysointi suoraan lausekkeesta saattaa osoittautua hankalaksi.
Tarkastellaan nyt differentiaaliyhtälön ratkaisuja kvalitatiivisesti, eli tutkitaan, mitä itse differentiaaliyhtälö kertoo ratkaisujen laadullisesta käyttäytymisestä.
Kvalitatiivisessa tarkastelussa käytetään usein apuna differentiaaliyhtälön suuntakenttää. Differentiaaliyhtälön y'=f(t,y) suuntakenttä muodostetaan piirtämällä sopiviin hilapisteisiin (t,y) jananpätkät, joiden kulmakertoimet saadaan lausekkeesta f(t,y). Vertaa kuvan 1 suuntakenttiä. Miten autonomisuus näkyy suuntakentästä?
Mitä differentiaaliyhtälö y'=y(2-y) sitten kertoo yhtälön ratkaisufunktioista? Koska differentiaaliyhtälö on autonominen, ratkaisufunktioiden y=y(t) derivaatta riippuu ainoastaan funktion y arvosta. Välittömästi löydetään yhtälön vakioratkaisut eli tasapainoratkaisut: y=0 tai y=2. Muut ratkaisukäyrät eivät voi leikata näitä, joten muut ratkaisut sijaitsevat alueissa y<0, 0<y<2 tai y>2.
Derivaatan kuvaaja (kuva 2) on y:n suhteen alaspäin aukeava paraabeli (nollakohdat y=0 ja y=2). Derivaatta on siis positiivinen, kun 0<y<2, joten tässä alueessa olevat ratkaisut ovat kasvavia funktioita. Lisäksi ratkaisut lähestyvät arvoa 2, kun t lähestyy ääretöntä. Vastaavasti derivaatta on negatiivinen alueissa y<0 ja y>2, joten näiden alueiden ratkaisut ovat väheneviä funktioita. Alueen y>2 ratkaisut lähestyvät myös lukua 2, kun t lähestyy ääretöntä. Alueen y<0 ratkaisut taas vähenevät rajatta.
Paraabelista voidaan myös nähdä välillä 0<y<2 olevien
ratkaisukäyrien käännepiste y=1. Kuperuuden suunnat saadaan selville
esimerkiksi derivoimalla differentiaaliyhtälöä puolittain, jolloin
saadaan yhtälö
Autonominen toisen kertaluvun differentiaaliyhtälö on muotoa
y''=f(y,y'). Tämä voidaan kirjoittaa ensimmäisen kertaluvun
differentiaaliyhtälöpariksi
Tutustutaan faasitasoesitykseen esimerkin avulla.
Tutkitaan kappaletta (massa m), joka on ripustettu
pystysuoraan kierrejouseen, jonka jousivakio on k. Kappale
saatetaan pystysuoraan värähdysliikkeeseen poikkeuttamalla se
tasapainoasemasta ja antamalla sille lähtönopeus v0. Olkoon
positiivinen suunta ylöspäin. Kappaleeseen vaikuttaa tasapainoasemaa
kohti suuntautuva harmoninen voima F=-ky, missä y on kappaleen
poikkeama tasapainoasemasta. Kappaleen liikeyhtälö on
Alkuarvotehtävän ratkaisu voidaan esittää faasitasossa muokkaamalla
differentiaaliyhtälö yhtälöpariksi
Kuvassa 4 on piirrettyinä kahden kuvassa 3 esitetyn ratkaisun faasitasoesityksen aikariippuvuuskuvat sekä paikalle että nopeudelle. Mieti, minkä kuvien esitykset ovat kyseessä?
Harmonisen värähtelyn amplitudi säilyy muuttumattomana. Jokainen
todellinen värähtelijä kuitenkin vaimenee vähitellen, ellei sen
värähtelyä ylläpidetä ulkoisella voimalla. Sen energia kuluu
vähitellen työhön liikettä vastustavia voimia vastaan. Oletetaan nyt,
että kappaleeseen vaikuttaa harmonisen voiman lisäksi kappaleen
nopeuteen verrannollinen vastusvoima
Tarkastelemalla yhtälöä vastaavan karakteristisen yhtälön juurien eri tapauksia (kaksi eri suurta reaalijuurta, reaalinen kaksoisjuuri, kompleksiset juuret) saadaan kolmen tyyppistä vaimenevaa värähtelyä.
Edellä esitettyjen esimerkkien suuntakenttä, faasitasokuvat ja aikariippuvuuskuvat on toteutettu kaupallisella VisualDSolve-paketilla [Schwalbe & Wagon 1997]. Nämä voidaan esittää Mathematicassa ilman tätä pakettiakin. MatTa-projektissa on myös kehitteillä kaupallisista ohjelmistoista riippumaton differentiaaliyhtälöiden visualisoimiseen tarkoitettu paketti nimeltään DiffEqWeb. Testiversio on löydettävissä osoitteesta http://www.math.hut.fi/~spara/.
Differentiaaliyhtälöiden kvalitatiivista tarkastelua varsin laajasti käsiteltynä löytyy mm. kirjoista [Hubbard & West 1991] ja [Hubbard & West 1991]. Nykyään myös monissa differentiaaliyhtälöitä käsittelevissä yliopistojen peruskurssitason kirjoissa on kiinnitetty huomiota kvalitatiiviseen tarkasteluun.
Edellä esitettyjä esimerkkejä voidaan tarkastella myös ilman interaktiivista laskentaohjelmistoa; kuten juuri olet tämän lukiessasi tehnytkin. Tietokone tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden muuttaa yhtälöitä, alkuehtoja yms. ja tarjoaa täten loistavan ympäristön erilaisille kokeiluille.
Riikka Nurmiainen
Riikka.Nurmiainen@evitech.fi
Artikkelin kirjoittaja on Teknillisen korkeakoulun MatTa-projektissa mukana oleva Espoon-Vantaan teknillisen ammattikorkeakoulun matematiikan lehtori.