Solmun logo Kannen kuva

Solmun logo ja kannen kuva

Tämän lehden kannessa esiintyy ensimmäisen kerran Solmun uusi logo. Itse asiassa kuvio oli käytössä lähes samassa muodossa jo edellisen numeron 4/1998-1999 kannessa. Logon on suunnitellut Helsingin yliopiston matematiikan laitoksen opiskelija Mikko Vaajasaari. Hän osallistui tänä keväänä pidetylle HTML-kurssille, jossa kaikki opiskelijat suunnittelivat edelliseen numeroon kansiehdotuksen. Nyt ensimmäistä kertaa käytettävä Solmun logo on osa Mikon tekemää ehdotusta.

Tämän numeron kannen kuvan on suunnitellut Rolf Nevanlinna -instituutissa työskentelevä matematiikan tutkijakoulutettava Panu Erästö. Alunperin kuva oli mukana laitoksen kotisivun tunnuskilpailussa, ja se sijoittui tässä kilpailussa toiseksi.

Panu itse kertoo kuvion syntyvän, kun tasasivuisen kolmion kullekin sivulle asetetaan 25 pistettä tasavälisin etäisyyksin ja kun toisiaan vastaavat pisteet yhdistetään. Hän arvelee keskelle jäävän alueen olevan Reuleaux'n kolmio eli se joukko, joka rajautuu, kun tasasivuisen kolmion kustakin kärjestä piirretään sivun säteinen ympyränkaari. Hän mainitsee tätä muotoa käytettävän Wankel-moottoreiden männissä.


Solmu 5/1998-1999
Viimeksi muutettu 18. marraskuuta 1999.