Makkarapaketin kyljessä väitetään tuotteen lihapitoisuuden olevan 143 %. Tarkemmin tekstiä tutkiessa syyksi tähän hieman oudolta tuntuvaan väitteeseen osoittautuu se, että yhteen makkarakiloon on käytetty 1,43 kg lihaa. Ilmeisesti siis eräiden ketsuppien tomaattipitoisuus on jopa 200 %.
Yllä mainittua esimerkkiä voi vielä katsoa läpi sormien, sillä kyseessä lienee kuitenkin tehokeino, jolla yritetään osoittaa tuotteen erinomaisuutta. Ehkä olen tosikko, mutta jostain syystä minuun eivät tällaiset perustelut juurikaan tehoa. Sen sijaan mainonnasta ei varmaankaan ollut kyse, kun eräässä tilastossa ilmoitettiin matemaattis-luonnontieteelliseen tiedekuntaan hyväksytyn 109 % hakijoista. Tämä tapahtui niihin aikoihin, kun itse aloittelin opintojani, mutten vieläkään ymmärrä, mitä kyseisellä uutisella oikein ajettiin takaa. Jääkiekkovalmentajien puheet 110-prosenttisesta onnistumisesta vähän tavallista paremman pelin jälkeen tuntuvat enää huonolta vitsiltä; paljon hauskempaa olisi kuulla valmentajan sanovan 10-0 -voiton jälkeen joukkueensa onnistuneen vaikkapa 85-prosenttisesti.
Varsinaisen shokin antoi kuitenkin eräs tuttavani, joka kysyi minulta - sääennusteen luvattua sadetta 20 % todennäköisyydellä - kumpi nyt oikein on todennäköisempää, että sataa vai on poutaa?
Matemaattisesta yleissivistyksestä on kirjoitettu aikaisemminkin tämän lehden sivuilla, ja paljon näyttää vielä olevan tekemistä.
Pekka Alestalo
Pekka.Alestalo@Helsinki.FI