Kun Mandelbrot otti käyttöön sanan fraktaali kuvaamaan "rikkonaisia ja jollain tavalla monimutkaisia joukkoja" 1970-luvun puolivälissä, hän korosti kirjassaan fraktaalien merkitystä luonnontieteissä ja luonnossa. Yksi Mandelbrotin argumenteistä on: Kun katsotaan riittävän tarkasti, huomataan, että luonnossa ei ole suoria viivoja. Esimerkiksi Britannian rantaviiva onkin äärettömän pitkä, likimain 1,5-ulotteinen käyrä! Myös pörssikurssien heilahtelun kuvaaja on "luonnon fraktaalikäyrä", sen dimension arvioidaan olevan noin 1,4, mitä sillä sitten tarkoitetaankaan... Tällaiset "sovellukset", joissa esiintyy mystisiä kokonaisluvuista poikkeavia dimensioita, takaavat omalta osaltaan fraktaalien kansansuosion jatkossakin. Toisaalta joku voisi esittää vastaväitteen, ettei luonnossa ole "oikeita matemaattisia fraktaaleja", mitä ne sitten ovatkaan. Mitä fraktaalit sitten oikeasti ovat? Valitettavasti kysymykseen on vaikea antaa kattavaa vastausta, enkä yritä sellaista tässäkään antaa. Kuitenkin tarkastelemalla esimerkkinä von Kochin vuonna 1904 esittämää lumihiutalekäyrää, on (ehkä) mahdollista saada käsitys jo mainitusta fraktaalidimension käsitteestä. Ainakin sellaista joukkoa, jonka fraktaalidimensio ei ole kokonaisluku, voi rauhallisin mielin kutsua fraktaaliksi.
Katsotaan yksinkertaisuuden vuoksi vain lumihiutaleen kolmasosaa. Se saadaan kuvan 1 prosessilla:
Kuva 1: Lumihiutaleen kolmanneksen kehitysvaiheita
Lumihiutaleen piirtäminen siis aloitetaan janasta, joka on selvästi 1-ulotteinen. Samoin, jos toistamme edellä kuvailemaani piirtoprosessia kuinka monta kertaa tahansa, välituloksena saatavan murtoviivan pituus on aina äärellinen, itse asiassa, jos vaihe (2) toistetaan n kertaa, tuloksena on murtoviiva, jonka pituus on 4n/3n. (Murtoviiva koostuu 4n palasta, joista kukin on pituudeltaan (1/3)n.) Samoin, jos katsomme käyrää tarpeeksi suurella suurennuslasilla, se näyttää melkein jokaisessa pisteessä janalta. Kyseessä on siis selvästi 1-ulotteinen käyrä. Kuitenkin käyrän pituus lähestyy ääretöntä, kun n kasvaa. Samalla laskulla huomaamme, että "mielivaltaisen lyhytkin" pätkä lumihiutalekäyrää on äärettömän pitkä! Lumihiutaleessa on siis jotain outoa. Mandelbrotin mukaan esimerkiksi Bretagnen, tai yhtä hyvin Suomen rantaviivan pituuden mittaaminen tarkemmalla ja tarkemmalla mittakaavalla antaisi vastaavanlaisen tuloksen... Jos lumihiutalekäyrä ei ole 1-ulotteinen, onko se sitten 2-ulotteinen? Esimerkiksi yksikköneliö on hyvä kaksiulotteinen "mallikappale". Jos kappale on 2-ulotteinen, sillä voisi ajatella olevan nollaa suurempi pinta-ala, kuten neliöllä, ja ympyrän tai vaikkapa kokonaisen lumihiutalekäyrän rajoittamalla tasoalueella. (Osaatko laskea lumihiutaleen rajoittaman pinta-alan?) Lasketaan siis lumihiutalekäyrän pinta-ala: Ensimmäinen havainto on, että (ilmeisesti) lumihiutalekäyrän kolmasosa mahtuu kokonaan yksikköneliön sisään (Kuva 2a). Siis käyrän pinta-ala on pienempi kuin 1. Toisaalta käyrä koostuu neljästä pienennetystä omasta kopiostaan, joten käyrän voi peittää myös neljällä 1/3-sivuisella neliöllä, jotka on aseteltu kuten kuvassa 2b. Siis pinta-ala on alle 4(1/3)2 = (2/3)2 = 4/9. Lisäämällä neliöiden määrää ja vastaavasti pienentämällä niiden sivujen pituutta, huomaamme, että käyrän pinta-ala on pienempi kuin (2/3)2n millä tahansa luonnollisella luvulla n. (Lumihiutalekäyrä peittyy 4n = 22n neliöllä, joiden sivut ovat pituudeltaan (1/3)n, siis pikkuneliöillä, joiden pinta-ala on ((1/3)n)2 = (1/3)2n.) Näiden peitteiden pinta-ala (2/3)n lähestyy nollaa, kun n kasvaa, joten lumihiutalekäyrän pinta-ala vaikuttaisi olevan 0, mikä ei ole kaksiulotteisuuden kannalta kovin lupaavaa.
Kuva 2: Mikä on lumihiutaleen pinta-ala?
Tarkastellaanpa edellä tehtyjä laskuja uudelleen: Ensin laskimme yhteen sivunpituuksia, siis lukuja (1/3) ja saimme tulokseksi äärettömän. Sitten laskimme yhteen pinta-aloja, siis lukuja (1/3) ja saimme tulokseksi nollan. Näissä lausekkeissa esiintyvä sivunpituuden (1/3)n eksponentti on siis ilmeisesti dimensio; jos ensimmäinen summa olisi ollut äärellinen, olisimme todenneet käyrän 1-ulotteiseksi, jos taas jälkimmäinen summa olisi lähestynyt positiivista raja-arvoa, olisimme arvelleet sitä kaksiulotteiseksi. Klassisen geometrian mielessä olemme siis löytäneet erikoisen väliinputoajakäyrän. Yleistämällä tästä pääsemme esimerkiksi seuraavanlaiseen ajatukseen: Jos on olemassa eksponentti 1<<2, jolle termien (1/3) summat 4n(1/3) lähestyvät positiivista ja äärellistä raja-arvoa, on lumihiutalekäyrän "fraktaalidimensio". Lumihiutaleen tapauksessa tällaisen :n löytäminen on kohtuullisen helppoa: Jonolla 4n(1/3) on äärellinen, positiivinen raja-arvo täsmälleen silloin, kun = log3 4. Tällöin nimittäin logaritmin ominaisuuksista seuraa:
R. Devaney: Chaos, fractals and dynamics: Computer experiments in
mathematics,
Addison Wesley, 1991.
K. Falconer, Fractal geometry, John Wiley, 1990.
Mukavia ilmaisia fraktaalinpiirto-ohjelmia ovat esimerkiksi
Jouni Parkkonen
parkkone@math.jyu.fi