Luvut 17 ja 32 antavat 5:llä jaettaessa saman jakojäännöksen 2. Sanotaan, että 17 ja 32 ovat kongruentteja modulo 5, merkitään 17 32 (mod 5). Koska kaikki mahdolliset jakojäännökset ovat 0,1,2,3,4, jokainen ei-negatiivinen kokonaisluku on kongruentti modulo 5 jonkin näistä luvuista kanssa.
Samoin määritellään yleisesti kongruenssi modulo m:
Lukua m sanotaan kongruenssin (1) moduliksi. Jos a ei ole kongruentti luvun b kanssa modulo m, sanotaan, että a on epäkongruentti b:n kanssa modulo m ja merkitään a b (mod m). Esimerkiksi 5 7 (mod 3).
Kongruenssin (1) merkitys on mukava ajatella myös muodossa "a on yhtäkuin b luvun m monikertaa vaille". Kyseessä onkin yhtälöä kovasti muistuttava relaatio. Sillä on ensiksikin seuraavat aivan ilmeiset ominaisuudet: (i) jokainen luku on kongruentti mod m itsensä kanssa, (ii) jos a b (mod m), niin b a (mod m), (iii) jos a b (mod m) ja b c (mod m), niin a c (mod m). Viimeisen ominaisuuden perusteella voidaan kongruensseja haluttaessa kirjoittaa myös "ketjuina": esimerkiksi -79 -9 1 (mod 10), siis -79 1 (mod 10).
Analogia yhtälöiden kanssa menee vielä pitemmälle. Kongruenssiin voidaan lisätä sama luku molemmille puolille ja kongruenssia voidaan kertoa puolittain samalla luvulla. Näistä säännöistä on helppo varmistua, kun vähän miettii (1):n merkitystä.
Entä jakolasku? Yhtälön jakamisessa pitää muistaa varoa, ettei jakaja ole 0. Sama tietysti pätee kongruenssiinkin, mutta se ei vielä riitä. Esimerkiksi 15 9 (mod 6), mutta 3:lla jaettaessa saataisiin 5 3 (mod 6), joka ei pidä paikkaansa. Jakolaskua koskeva sääntö kuuluukin nyt näin: kongruenssi (1) voidaan jakaa puolittain luvulla, jolla ei ole modulin m kanssa yhteistä tekijää. Ajattele esimerkkinä äskeistä kongruenssia, jossa modulina on 6:n sijasta 2. (Säännön paikkansapitävyydestä yleisesti voi vakuuttua ajattelemalla (1):tä ja hajottamalla a-b alkutekijöihin.)
Lisää tutunnäköisiä sääntöjä: kongruenssit
saa laskea puolittain yhteen ja kertoa puolittain, ts. näistä kongruensseista seuraa, että
Tästä voi varmistua kirjoittamalla yhtälöt
joissa kummassakin oikea puoli on nyt m:n monikerta.
Jos a b (mod m) ja P(x) on x:n kokonaiskertoiminen polynomi, niin edellisten sääntöjen nojalla P(a) P(b) (mod m). Näin on saatu käytännöllinen korvaussääntö: korvattaessa a kongruentilla luvulla myös a:n jokaisen kokonaiskertoimisen polynomin arvo korvautuu kongruentilla luvulla. Esimerkiksi
Tässä ei siis luvun 6 korkeita potensseja tarvinnut lainkaan laskea. Tämä onkin yksi kongruenssilaskujen etu: selvitään luvuilla, jotka eivät ole kovinkaan paljon suurempia kuin moduli m.
Esimerkki. Mikä on luvun 21998 jakojäännös jaettaessa 11:llä?
Koska 25 = 32 -1 (mod 11), niin 210 1 ja siis 21990 1 (mod 11). Edelleen 28 = 2523 -8 3 (mod 11), joten saadaan 21998 3 (mod 11). Vastaus on siis 3.
Kongruenssit otti ensimmäisenä käyttöön Gauss, jonka kirja Disquisitiones Arithmeticae (vuodelta 1801) oli huima askel lukuteorian ja algebran kehityksessä. Nykyisin kongruensseilla on käyttöä monissa sovelluksissa. Matematiikkaa soveltavissa kirjoissa kongruenssilaskennasta käytetään usein nimitystä modular arithmetic. Tietokoneille tällainen laskenta sopii erinomaisesti, koska laskuissa tarvittava lukujoukko voidaan jo etukäteen rajata tietyn kokoiseksi.
Mitkä kokonaisluvut x,y toteuttavat yhtälön
Pienellä kokeilulla huomataan, että yhtälö toteutuu arvoilla
x =3, y = 1. Niinpä sillä on ainakin ratkaisut (x,y) = (3,1).
Ovatko nämä kaikki ratkaisut? Tällä kertaa kaikkien ratkaisujen
löytäminen on helppoa, sillä yhtälö voidaan kirjoittaa muotoon
Diofantoksen yhtälöitä ratkaistaessa voivat tulokset tietysti olla
periaatteessa kolmenlaisia: yhtälöllä ei ole yhtään ratkaisua,
yhtälöllä on äärellinen määrä ratkaisuja tai
yhtälöllä on äärettömän monta ratkaisua. Seuraava yhtälö
voi näyttää edellistä vaikeammalta:
Tässä tapauksessa avuksi tulevat kongruenssit. Jos x ja y toteuttavat mainitun yhtälön, niin tietysti myös x2-5y2 2 (mod m), olipa m mikä hyvänsä moduli. Valitaan m = 4. Jokaisen parillisen luvun neliö on 0 (mod 4) ja parittoman luvun neliö 1 (mod 4). Tästä nähdään, että x2-5y2 on kongruentti luvun 1, 0 tai -1 kanssa mod 4. Mikään näistä ei ole 2 (mod 4). Näin ollen yhtälöllä x2-5y2 = 2 ei ole kokonaislukuratkaisua.
Maallikko voisi ajatella, että tehokkaalla tietokoneella olisi saatu sama tulos ilman matemaattisia pohdintoja. Koneellahan voi testata lyhyessä ajassa kaikki kokonaisluvut hyvinkin suureen rajaan asti. Mutta kuinka suureen rajaan oikeastaan olisi mentävä? Tätä voi miettiä vaikkapa seuraavan esimerkin valossa: Diofantoksen yhtälöllä x2-991y2 = 1 on äärettömän monta ratkaisua mutta ensimmäinen positiivinen y:n arvo, jolla ratkaisu saadaan, on suurempi kuin 1028.
Tehtävä. Tutki, onko yhtälöillä
Kelpaisivatko kongruenssit myös antamaan tuloksen, että jollain Diofantoksen yhtälöllä on ratkaisu? Eli onko yhtälöllä P(x,y,) = 0 ratkaisu, jos kongruensseilla P(x,y,) 0 (mod m) on ratkaisu tarpeeksi monella modulilla m? Jälkimmäinen probleemahan voidaan joka tapauksessa ratkaista äärellisellä määrällä kokeiluja (kullakin modulin arvolla). Vastaus kysymykseen on valitettavasti kielteinen. On jopa mahdollista, että kongruensseilla on ratkaisut kaikilla moduleilla m, mutta yhtälö on ratkeamaton.
Mutta tämänkään probleeman kohdalla matemaatikot eivät ole luovuttaneet. Käyttämällä ns. p-adisia lukuja, joiden käsite liittyy kongruensseihin, on monissa tapauksissa onnistuttu saamaan tehokkaita riittäviä ehtoja Diofantoksen yhtälöiden ratkeavuudelle. Tässä ei voida sanoa p-adisista luvuista enempää kuin että niistä on tullut tärkeä osa modernia lukuteoriaa ja algebraa.
Seuraava tulos on peräisin Fermat'lta 1600-luvulta.
Lause Jos p on alkuluku ja a on kokonaisluku, joka on p:llä jaoton, niin
Siis esimerkiksi 210 1 (mod 11), mikä jo todettiinkin edellä olleessa esimerkissä. Samoin luvut 310, 410,, 1010 ovat 1 (mod 11). Tulosta sanotaan Fermat'n pikku lauseeksi, koska nimitys "Fermat'n lause" viittaisi kuuluisaan Fermat'n suureen lauseeseen, joka onnistuttiin todistamaan vasta 1994. Pikku lauseen seuraukset (matemaattisessa mielessä) ovat paljon merkittävämpiä kuin suuren lauseen!
Lauseen todistamiseksi ajatellaan luku a kerrotuksi vuorotellen luvuilla 1,2,,p-1. Jokainen näin saatu tulo ka on kongruentti mod p jonkin luvuista 1,2,...,p-1 kanssa:
Jos kaksi tuloa ovat kongruentteja, ka k'a (mod p), niin kongruenssi voidaan jakaa luvulla a (koska a on p:llä jaoton) ja saadaan k k' (mod p), siis k = k'. Eri k:n arvoja vastaavat siis eri luvut ck. Tästä nähdään, että ck:t ovat jälleen luvut 1,2,,p-1, nyt jossain uudessa järjestyksessä. Kun siis kerrotaan kaikki mainitut kongruenssit keskenään, tuloksena on
Tässä voidaan jakaa luvulla 124...(p-1). Silloin jäljelle jää juuri lauseen kongruenssi.
Fermat'n pikku lausetta on sovellettu mm. salakirjoitusmenetelmissä.
Nykyisiin tiedon salausmenetelmiin liittyy myös läheisesti kysymys alkulukutestauksesta: miten saadaan selville, onko annettu suuri luku N alkuluku? Tehokkaiden testausmenetelmien löytäminen on kuuma kysymys meneillään olevassa kilpajuoksussa, jossa koko ajan parannetaan toisaalta salaustapoja ja toisaalta salauksen murtamistapoja.
Voitaisiinko edellä olevaa lausetta käyttää alkulukutestauksessa? Ilmeisesti sillä saadaan ainakin kielteinen tulos: jos esimerkiksi 2 N-1 1 (mod N), niin N ei ole alkuluku. Tämä voi sitäpaitsi olla laskennallisesti melko tehokaskin tapa tutkia asiaa; muista ettei 2:n potenssia tarvitse laskea sellaisenaan vaan ainoastaan modulo N.
Entä jos 2 N-1 1 (mod N)? Tästä ei vielä seuraa, että N olisi alkuluku. Esimerkiksi luku N = 341 täyttää tämän ehdon (hajota se alkutekijöihin). Näitä lukuja nimitetään valealkuluvuiksi, tarkemmin sanottuna kannan 2 suhteen.
Menetelmää voidaan parantaa laskemalla a N-1 (mod N) myös suuremmilla kantaluvun a arvoilla. Jos esimerkiksi 2 N-1 1 mutta 3 N-1 1 (mod N), niin N ei voi olla alkuluku. Asiaa tarkemmin tutkittaessa kylläkin huomattiin, että on olemassa sellaisiakin tapauksia, joissa N ei ole alkuluku mutta
aina, kun luvuilla a ja N ei ole yhteisiä tekijöitä. Tällaisia poikkeuksellisia lukuja N sanotaan Carmichaelin luvuiksi. Pienin Carmichaelin luku on 561. Pitkään oli selvittämättä, onko näitä lukuja vain äärellinen määrä vai löytyykö niitä rajattomasti. Muutama vuosi sitten tämä kysymys kuitenkin sai ratkaisunsa: Carmichaelin lukuja on äärettömän paljon.
Tauno Metsänkylä
taumets@utu.fi