Yleisönosasto

Internetin turhuudesta

Juha Tukkinen kirjoitti (Solmu 2/96-97) Internetin turhuudesta. Internetin ammattilaisena minun täytyy vain ihmetellä, millä perusteella hän pystyy haukkumaan maailmanlaajuisen tieto- ja kommunikaatioverkon täysin turhaksi. Onko Tukkinen kenties tutustunut hakumoottoreihin, uutispalveluihin, verkossa ilmestyviin lehtiin jne?

Internetsivujen teko ei mielestäni ole turhanpäiväistä, löytyyhän Suomestakin useita kotisivujen tekoon keskittyneitä yrityksiä. Ihmiset hankkivat sen avulla jokapäiväisen toimeentulonsa! Nykyisenlaisen työttömyyden aikana tätä ei voi mielestäni pitää ainakaan huonona asiana!

Useilla yrityksillä, niin pienillä kuin suurillakin, on verkossa omat kotisivunsa. Sivuillaan ne luovat kuvan ajantasalla olevasta yrityksestä joka pyrkii palvelemaan asiakkaitaan mahdollisimman monipuolisesti. Nykyään Internetin kautta saa maksettua laskunsa tai otettua jopa vakuutuksen!

Sähköpostin avulla yritykset hoitavat maailmanlaajuisia yhteyksiään. Yhä kasvamassa määrin myös yksityiset hoitavat kirjeenvaihtonsa nopeasti ja edullisesti, siis verkon avustuksella. Ihmisten olisi syytä opetella käyttämään sähköpostiohjelmia kunnolla jottei heidän postinsa päätyisi vääriin käsiin. Kannattaa valita luotettava postiohjelma, pitää salasanansa ehdottomasti vain omana tietonaan sekä tulee muistaa sulkea ohjelma kunnollisesti. Salasanan on myös oltava vaikea, ts. sen on koostuttava isoista ja pienistä kirjaimista, siinä voi olla numeroita ja sen on oltava riittävän pitkä (n. 7 merkkiä riittänee). Salasanana ei saa käyttää erisnimeä tai perusmuodossa olevaa sanaa, ne on helppo arvata.

Koululaisten esitelmänteko helpottuu huomattavasti, kun lähdeaineisto on lähellä - parin napinpainalluksen päässä! Verkosta löytää tietoa lähes kaikilla kielillä. Toki tietynasteinen lähdekritiikki on paikallaan, verkkoon eksyy myös asiatonta aineistoa. Kuitenkin tulee pitää mielessä että myös kirjastoissa on väärää tietoa - kirjat ja tiedot vanhenevat. Internetiä päivitetään koko ajan, tieto on tuoretta. En usko kovinkaan monesti törmänneeni väärään tietoon esim. tehdessäni tutkielmaa Mannerheimin elämästä - en usko että joku haluaisi tietentahtoen kirjoittaa puutaheinää. Tutkielman vastaanottanut opettajakin oli tyytyväinen, tämä ihan vain osoituksena Internetin hyödyllisyydestä.

Tukkinen tyrmää reaaliaikaiset keskustelut kovin herkästi. Hän kirjoitti muodostaneensa mielipiteensä pelkästään erään radiolinjan keskustelusivun perusteella. Arvelen tietäväni mitä keskustelusivua hän tarkoittaa. Tuo mainittu paikka vilisee alatyylisesti kirjoittavia... mutta verkon käyttäjillä on kyllä paljon laadukkaampiakin vaihtoehtoja. Ehkäpä Tukkinen voisi kokeilla IRC(Internet Relay Chat):iä. Sieltäkin löytää alatyylistä "keskustelua" runsain mitoin. Voisin tosin kysyä että kuka on käskenyt valitsemaan sellaisen kanavan/puhekumppanin? Itse valitsen "keskusteluhuoneen" sen otsikon perusteella. IRC:istä löytyy kyllä jokaiselle sopiva keskustelukumppani, aihepiirejä on rajattomasti aina koiranhoidosta psykologiaan. Juttukumppanin/huoneen etsiminen vaatii kärsivällisyyttä.

Verkossa on sellaista aineistoa, jolle on kysyntää. Alatyylisiä sivuja ei ole kuitenkaan pakko katsella, esim. vanhemmat voivat estää lapstensa pääsyn kyseisille sivuille. Verkon käyttöä saa nopeutettua kytkemällä kuvien latauksen pois päältä.

Mainittakoon vielä että Internet ei ole sotkuinen, sitä tulee osata käyttää! Oikein suunnatut haut hakupalvelinten avulla tuottavat toivottua tulosta. Lisäksi etsintää helpottaa ns. domainkäytäntö: yritysten Internetosoitteet ovat usein muotoa <http://www.yrityksennimi.fi>.

Vastaanotan mielelläni postia liittyen Internetkeskusteluun.

yst. terv. Outi Jousi
abiturientti

outijousi@iki.fi


Solmu 2/1997-1998