Tällaisia ovat matemaatikot

Norbert Wienerin hajamielisyydestä kiersi paljon tarinoita MIT:ssä (Massachusetts Institute of Technology). Eräänä päivänä Wiener tapasi opiskelijansa käytävällä ja jäi keskustelemaan hänen kanssaan. Keskustelun päätyttyä Wiener kysyi: ''Olisitteko ystävällinen ja kertoisitte minulle, kumpaan suuntaan olin menossa tavatessamme?'' Opiskelija vastasi: ''Professori oli menossa tuonne''. Wiener totesi: ''Hyvä, sitten olin matkalla aamiaiselle''.

Vielä hurjempi tarina on seuraava: Wienerit muuttivat uuteen asuntoon. Rouva Wiener tunsi hyvin miehensä ja antoi hänelle paperilapulla uuden talon osoitteen, jotta hänen miehensä osaisi tulla sinne töiden jälkeen. Paperia käytettiin kuitenkin matemaattisiin laskelmiin, ja se päätyi opiskelijan haltuun. Wiener lähti kotiin ja meni tapansa mukaan soittamaan entisen asunnon ovikelloa. Kukaan ei vastannut. Hän katsoi ikkunasta ja näki, ettei asunnossa ollut huonekaluja, yritti sitten avata avaimellaan, mutta ovi ei auennut. Hän ei enää tiennyt, mitä tehdä, ja nähdessään pojan lähestyvän sanoi tälle: ''Voi minua, perheeni on kadonnut, eikä avaimeni avaa kotini ovea''. Poika vastasi: ''Tulepas isä, äiti lähetti minut hakemaan sinut uuteen taloomme.''

David Hilbertin kotiin oli kutsuttu vieraita. Rouva Hilbert ehdotti, että isäntä menisi makuuhuoneeseen vaihtamaan paitansa. Hilbert alkoikin noudattaa kehotusta, mutta unohti sitten, miksi oli riisunut paitansa. Hän päätteli, että oli varmaan menossa nukkumaan ja paineli sänkyyn. Rouva Hilbert kävi lopulta herättämässä hänet saadakseen hänet palaamaan vieraiden pariin.

Amerikan matemaatikot järjestävät suuria kokouksia, joihin osallistuu sadoittain matemaatikkoja USA:sta. Näissä kokouksissa on tapana järjestää osallistujille tilaisuuksia tutustua toisiinsa. Paul Halmos ja nuori professori Smith olivat samassa kongressissa ja Halmos lähestyi Smithiä, kuten monia muitakin, leveästi hymyillen ja sanoi: ''Olen Halmos, kuka te olette?'' Smith vastasi: ''Nimeni on Smith''. Seuraavana päivää Halmos teki jälleen kierrostaan ja lähestyi jälleen Smithiä: ''Olen Halmos, kuka te olette?'' Smith vastasi hiukan vähemmän innokkaasti: ''Nimeni on Smith''. Kolmantena päivänä Halmos lähestyi taas Smithiä, mutta Smith kiirehti edelle: ''Te olette Halmos, kuka minä olen?''

Kirjan ''Liisa ihmemaassa'' kirjoittaja Lewis Carroll oli oikealta nimeltään Charles Dodgson ja ammatiltaan matematiikan professori Oxfordin yliopistossa. Liisa ihmemaassa sai valtavan suosion, ja kirja käännettiin monille kielille. Kuningatar Victoria piti siitä niin paljon, että määräsi, että hänen yksityiseen kirjastoonsa piti toimittaa kaikki kirjat, jotka Lewis Carroll kirjoittaisi. Hämmästyksekseen kuningatar Victoria saikin seuraavaksi geometriaa käsittelevän julkaisun.

Marjatta Näätänen