Luet Solmun keskustelupalstan arkistoa. Uusia viestejä ei voi enää kirjoittaa. Solmu
Sivu: 1
Syntymisen todennäköisyys (Luettu 21 kertaa)
Hermanni
YaBB Newbies
*
Poissa

I Love YaBB 2!

Viestejä: 45

Syntymisen todennäköisyys
04.09.2010 - 21:01:41
 
Hesarin kuukausiliitteessä (s. 10) laskettiin tänään, millä todennäköisyydellä pariskunta saa juuri tietyn lapsen. Arvioitiin, että nainen tuottaa elämänsä aikana 450 munasolua ja mies 5000 miljardia siittiötä, kerrottiin luvut keskenään ja otettiin käänteisluku. Lopuksi verrattiin, että todennäköisyys on suunnilleen sama kuin kahden peräkkäisen loton päävoiton saamisen todennäköisyys. (Jos laskin oikein, todennäköisyydet eroavat toisistaan kylläkin noin kertoimella 10.)

Laskentatapa on melkoisen kyseenalainen. Eihän ole olennaista, paljonko sukusoluja tuotetaan, vaan monellako tavalla sukusolu voi muodostua. Voisihan periaatteessa olla niin, että henkilö on ns. homotsygoottinen kaikkien geeniensä suhteen, jolloin jokainen henkilön tuottama sukusolu on identtinen (paitsi että mies tuottaa vähintäänkin kahdenlaisia sukusoluja sukupuolikromosomien eroavaisuuden takia).

Yritin etsiä, paljonko ihmisellä keskimäärin on geenejä, joiden suhteen hän on heterotsygoottinen. Jos niitä on n, niin ihminen voinee tuottaa noin 2n erilaista sukusolua ja pariskunta saada noin 22n geeniperimältään erilaista lasta. Arviota luvulle n en nettihauilla löytänyt, mutta keskustelua aiheesta löytyi:

http://www.tiede.fi/keskustelut/geenit-ja-biotekniikka-f10/ihmisen-yksilogeen...

Tuolla muistellaan koulutunnilla kuullun, että pariskunta voisi saada noin 9,5 miljoonaa erilaista lasta. Siinä tapauksessa n olisi noin 12.

Menee jo vähän matematiikan ulkopuolelle, mutta jos joku tietää aiheesta enemmän, kertokaa ihmeessä. Rupesi kiinnostamaan.
Siirry sivun alkuun
 
« Viimeksi muokattu: 04.09.2010 - 22:45:29 Kirjoittaja Hermanni »  
  IP on kirjattu
jeanvalle
YaBB Newbies
*
Poissa

I Love YaBB 2!

Viestejä: 5

Re: Syntymisen todennäköisyys
Vastaus #1 - 22.02.2013 - 18:18:50
 
Nyt olen näköjään oikealla foorumilla! Todella kiinnostava aihe vaikka vähän aiheen ohi onkin! Mielestäni näistä kyseisistä laskelmista on tehty jonkunlainen dokumenttikin. Laitan linkin tänne jos löydän sen netistä!
Siirry sivun alkuun
 
 
  IP on kirjattu
Sivu: 1